6th Alabama Volunteer Corps

Achtergrond

De Amerikaanse burgeroorlog: een hoofdstuk in de korte geschiedenis van Amerika waar grofweg 600.000 soldaten hun leven lieten voor de goede zaak. Welke dit ook geweest mag zijn. Deze oorlog was baanbrekend voor zijn tijd. Onder meer omdat voor het eerst in de geschiedenis het thuisfront op grote schaal mee kreeg wat er zich afspeelde aan het front. Kranten maakten namelijk veel gebruik van foto’s. En dat gaf oorlog een nieuw gezicht.

De Amerikaanse burgeroorlog kenmerkt zich ook door het gebruik van bijna Napoleontische tactieken, ondersteund door relatief moderne wapens. Die eigenlijk een veel te groot effectief bereik en hoge betrouwbaarheid hadden.
Het zuiden was overwegend agrarisch qua achtergrond en had weinig tot geen beschikking over grote industrieën om moderne wapens te blijven maken. In tegenstelling tot het Noorden, welke een eindeloze beschikking had over de modernste bewapening die maar voor te stellen was in de periode 1861-1865.
Toch opmerkelijk dat het zuiden relatief meer veldslagen gewonnen had toen ze zich in 1865 bij de Appomattox over gaven. Het materiaal en de mankracht waren gewoon op.

De uitbeelding

De uitbeelding betreft het 6th Alabama volunteer corps(vanaf nu 6th AVC). Een vrijwillig infanterie korps afkomstig uit het diepe zuiden. Opgericht op 6 mei 1861. Nadat men tijdens gevechten merkte dat het initieel verkozen blauwe uniform zorgde voor verwarring en vuur van eigen troepen, is men overgeschakeld naar het bekende grijze “ jeancloth” uniform. En dat is wat wij nu ook gebruiken.
Het 6th AVC had zoals de meeste zuidelijke eenheden grote moeite met uniforme aankleding. En er heerst dan ook een grote verscheidenheid aan jassen, broeken, uitrusting en bewapening.
Er is zelfs veel ruimte voor buitgemaakt Noordelijk materieel.

Het 6th AVC is gedurende de oorlog door de wol geverfd en heeft veel schermutselingen en veldslagen doorstaan: Battle of Seven Pines, Battle of Sharpsburg (Antietam) en Batte of Fredericksburg om er een paar te noemen. En is bij uitstek een geschikte eenheid om uit te beelden binnen reenactment.
Door de aanwezigheid van contemporain fotomateriaal en zeer goede documentatie is het mogelijk om een zeer betrouwbaar beeld te creëren van een infanterist uit het 6th AVC. Ook is hoogwaardige reproductie uitrusting, kleding en bewapening ruim voor handen. En dit maakt het een zeer aantrekkelijk om te kiezen voor deze uitbeelding.

De evenementen binnen Europa vinden voor het grootste gedeelte plaats binnen de grenzen van Nederland, Duitsland of Frankrijk. Waarbij wij streven naar de grootst mogelijke authentieke beleving.
En laten dan ook alle overbodige middelen zoveel mogelijk achterwege. Je draagt dus alles wat je nodig hebt bij je. Net als in het echt!
Er word dus ook buiten geslapen, wacht gedraaid, exercitie beoefend, etc.

Dat kan veel van een mens vragen, lijkt je dit hartstikke mooi om mee te maken, schroom dan niet om contact op te nemen en een keer mee te gaan om te kijken of het wat voor je is.