Tweede Wereldoorlog: 17th Armored Engineer Battalion

De werkgroep Tweede Wereldoorlog is een onderdeel van de multi-period vereniging Mars.
De basis uitbeelding die wij doen is vrij vertaald; het 17de Genie Bataljon, Tweede Amerikaanse Pantserdivisie.
De werkgroep is erg actief en bestaat uit een groot aantal leden. Zij hebben allemaal een aparte bijdrage om de uitbeelding compleet en authentiek te krijgen. We hebben bijvoorbeeld leden die originele (genie) voertuigen bezitten, en die een complete radio- en telefoonsectie kunnen opbouwen om eens wat te noemen.
We zijn tijdens de evenementen altijd bezig, er wordt constant gewerkt aan exercities, tactische verplaatsingen, wapenkennis en onderhoud, radio procedures, alles om de uitbeelding authentiek te krijgen. Elk lid heeft een basisuitrusting bestaande uit kleding, puptent en aanvullende accessoires.
Met elkaar maken wij op evenementen een mooie authentieke display. Ieder lid zorgt er voor dat zijn eigen uitrusting er goed uitziet en dat het kampement levens- echt is. Binnen de werkgroep gelden de militaire rangen en regels en wij handelen daar ook naar.

Voor deze werkgroep is een eigen website gemaakt waar je meer over de uitbeelding kan vinden en het onderzoek naar de eenheid zelf: www.17th-engineers.nl

Lid worden?
Om lid te worden van de werkgroep Tweede Wereldoorlog is de minimum leeftijd 18 jaar, het eerste jaar wordt een aspirant lid begeleidt door een mentor en na een jaar kan men volwaardig lid worden.
Wij begeleiden de nieuwe leden met advies over aanschaf van kleding en uitrustig en over de uitbeelding en authenticiteit en alles wat er verder bij de hobby komt kijken.
Naast re-enactment onderhouden wij bijvoorbeeld ook contacten met veteranen, doen onderzoek naar achtergronden van de 17th Engineers, en nemen deel aan herdenkingen. Klik hier om je aan te melden.

Research naar de 17th Engineers
Een van de onderzoeken is gericht op alle 17th Engineers die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gediend. De graven van de gesneuvelden in kaart brengen, met zo mogelijk de achtergrond van de soldaat, een foto van de soldaat en zijn graf. Soms met beschrijvingen van de door hen ontvangen decoraties/ medailles.

Een overzicht hiervan is hier te vinden.

Geadopteerd graf van TEC 5 Joseph Fumagalli
We houden contact met veteranen die gediend hebben bij de 17th Engineers en de familie van de veteranen of van gesneuvelden.

Zo heeft de werkgroep bij de begraafplaats Henri-Chapelle het graf van een gesneuvelde 17th Engineer, Joseph Fumagalli, met de rang Technician 5th Grade, geadopteerd.

Joseph Fumagalli
Army Serial Number: 32813723
New York the Bronx
Geboren in 1923
Gesneuveld 19 januari 1945
23-02-1943 opgekomen voor actieve dienst

Joseph was born as Giuseppe (means Joseph) Silvio Fumagilli but enlisted as Joseph. He wanted to be an actor and was in contact with a New York city theater group when he was drafted in 1943. His parents immigrated to the us in 1922 from Campofreddo, a small village in Italy where his brother Orazio was born. His father served in WWI for Italy as a translator for the British Navy. He spoke fluent Italian, English and Spanish. Joseph spoke standard Italian and English as well. His father Francesco, was a Photographer and painter and his brother Orazio a sculptor. In WWII, Orazio severd an anti-submarine sonar duty in the North Atlantic for the US Coast Guard (part of the US NAVY at times of war) even though he was not a US citizen. He optained his citizenship several years after WWII. Orazio got the word of the death of his brother Joseph when he was serving in the North Atlantic.

Joseph Fumagalli served in the Normandy invasion and was killed in the Battle of the Bulge. He had served previously in another unit but was wounded and sent to hospital. After his stay, he was sent back to the front but not in his unit and not with his buddies.

2nd Armored in Europe
De werkgroep 17th Engineers battalion heeft ook als lid van een internationaal collectief “2nd Armored in Europe” deelgenomen aan evenementen. Dit collectief bestaat uit diverse verenigingen uit heel Europa, Groot Brittannië en de Verenigde Staten.

Deze verenigingen nemen deel aan grootse evenementen in Europa waarbij het “24-uurs re-enactment” is en tientallen voertuigen en deelnemers de oorspronkelijke routes rijden van het 2nd Armored Division.

17th Engineers “We pave the way!”
Op 1 oktober 1933 is de legereenheid in het leven geroepen als 17th Engineer Battalion (Heavy Ponton) Motorized.
Op 10 juli 1940 werd de eenheid toegevoegd aan de 2nd Armored Division en hernoemd naar 17th Engineer Battalion (Armored).
Op 15 July 1940 toegewezen aan de 2nd Armored Division at Fort Benning, Georgia.
Op 8 januari 1942 wordt de eenheid betiteld als 17th Armored Engineer Battalion.
De 2nd Armored Division wordt vanaf april 1942 geleidt door de bekende Major General George S. Patton.

Detail van foto; bord van de 17th Engineers in Berlijn 1945.

Binnen alle operaties van het 2nd Armored Division, heeft de 17th Engineers Battalion een belangrijke taak.
De Engineers zorgden ervoor dat de gepantserde divisies en grondtroepen zich zo snel mogelijk konden verplaatsen. Hiervoor moesten de Engineers vooral de wegen begaanbaar maken, hier ligt ook de oorsprong van het motto van de 17th Engineers: “We pave the Way!”
Dat betekende wegen vrijmaken van puin, beschadigde bruggen herstellen, tijdelijke bruggen aanleggen, mijnenvelden ruimen en aanleggen. Maar ook obstakels en stellingen opblazen en bijvoorbeeld spoorlijnen herstellen.
Dit regelmatig onder vijandelijk vuur, meestal zijn de Engineers de eersten die de Duitse tegenaanvallen te verduren krijgen. De Engineers werden extra getrained om vaardigheden te beschikken voor de verschillende specialistische opdrachten. Engineers konden ook worden ingezet als reguliere infanterie- eenheden als de situatie daarom vroeg.

LPLP Landelijk Platform Levende Geschiedenis Website