Eerste Wereldoorlog: Dutch U.S. Doughboys

1914-1918. Na de moord op Aartshertog Frans Ferdinand zijn de spanningen tussen de Triple Entente (Frankrijk, Groot-Brittannië & Ierland, Keizerrijk Rusland) en de Triple Alliantie (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Italië.) op kritische niveaus gekomen.
Op 5 augustus 1914, omstreeks 02.30, is de oorlog een feit. Het Duitse Keizerlijke leger valt
België binnen tijdens de Slag om Luik. Wat een snelle doortocht tot aan Parijs had moeten worden, is uitgedraaid tot een volledige stilstand. De machtige legers stonden recht over elkaar. Aan beide zijden begon men zich in te graven, en zo werd de grootste loopgravenoorlog ooit een feit.

1917, Amerika betrekt zich in de oorlog.
Na 2 en een half jaar dat President Woodrow Wilson Amerika uit de oorlog heeft proberen houden, is het tij gekeerd. De Amerikanen ( waarvan vele uit Europa afkomstige inwoners) waren bij aanvang in 1914 van mening dat ze niks met de oorlog te maken wouden hebben. Echter, de verhalen van wreedheden in België, het torpederen van het passagiersschip “Lusitania” in 1915 ( 128 Amerikanen verloren hierbij het leven),
het verklaren dat de onderzeese oorlogsvoering met duikboten niet meer beperkt wordt met internationale regels ( voornamelijk rond de kust van Engeland) en natuurlijk, het “Zimmerman-telegram”. Hierin stond, dat de Duitse grootmacht een alliantie wou aangaan met Mexico. Amerika’s relatie met Mexico was echter vijandelijk. Deze waren namelijk al vele jaren in conflict met elkaar.
Toch zou het telegram niet de meeste publieke meningen veranderen. De onbeperkte duikboten oorlog had zijn tol al geÎist op de bevolking haar mening. De Duitse duikboten hadden al 5 Amerikaanse handelsschepen getorpedeerd vroeg in 1917. Amerika steunde President Wilson massaal toen hij aan het congres een oorlogsverklaring vroeg op 2 april 1917.

32ste Infanterie Divisie ‘Les Terribles’:

15 juli 1917: De National Guard van Wisconsin & Michigan worden ge‰ctiveerd en opgeroepen om de 32ste Infanterie Divisie te gaan vormen. Op 15 Oktober 1917 zou deze volledig geˆrganiseerd zijn. 16 februari 1918: De divisie arriveert in Frankrijk. Het is de 6e Amerikaanse divisie die de “American Expeditionary” Force vervoegt.

De divisie heeft 6 maanden strijd geleverd van 18 mei tot 11 november 1918, met slechts 10 dagen in een rust zone.

Belangrijke gebeurtenissen voor de divisie:

 • Eerste Amerikaanse troepen op Duits grondgebied in de Elzas : Mei 1918
 • Vocht op 5 fronten in 3 grote offensieven. Aisne-Marne, Oise-Aisne en Meuse-Argonne.
 • Veroverden Fismes in het Marne offensief na een vooruitgang van 19 kilometer op 7 dagen tijd.
 • Vochten in het Oise-Aisne offensief als de enige Amerikaanse eenheid in Generaal Mangin zijn befaamde 10de Franse Leger, het Duitse leger doorbrekend die de doorgang naar de Chemin des Dames beschermde.
 • Tweemaal aan het front in het Meuse-Argonne offensief. Doorlopend aan het vechten voor 20 dagen lang.
  Ze doorbraken de Kriemhilde stelling, staken de Meuse over en zo verder om Metz te flankeren.
 • Bevochten en overwonnen 23 Duitse divisies. Tevens 2’153 Duitsers krijgsgevangen genomen.
 • Wonnen 38 kilometer in 4 aanvallen en daarbij ook elke vijandelijke tegenaanval gestuit.
 • Ze waren in actie toen de wapenstilstand ondertekend werd ten oosten van de Meuse.
 • 14000 Slachtoffers van alle oorzaken. Slachtoffer cijfers verschillen soms van bron tot bron.
  Er zijn tussen de 2’898 tot 3’245 soldaten gesneuveld en ongeveer 10’900 gewond geraakt door strijd, ziekte of andere niet slagveld-gerelateerde oorzaken.
 • Ten minste 20’140 reserve soldaten ontvangen van bijna elke staat uit Amerika.

Na het tekenen van de wapenstilstand, werd het Rijngebied onder bezet door de geallieerden. De 32ste ID marcheerde 300 kilometer om daar deel te nemen in het bezettingsleger. Zij waren verantwoordelijk voor de centrale sector aan het Coblenz bruggenhoofd. Dit bezat 63 steden en 400 km≤ aan grondgebied.

Meer dan 800 officieren en manschappen zijn gedocoreerd door de Amerikaanse, Franse en Belgische overheden, waarvan 275 het “Distinguished Service Cross” ontvingen. De eenheden van de 32ste ID die de Croix de Guerre met palm ontvingen, waren de enige National Guard eenheden die de eer ontvingen om de hoogste orde van het Croix de Guerre te ontvangen die uitgedeeld is tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De insigne, de rode pijl, staat teken voor de divisie die door elke linie gebroken is die de Duitsers voor haar plaatsten.

De Fransen geven de divisie de bijnaam “Les Terribles”. Hierbij was zij de enige Amerikaanse divisie die een nom-de-guerre ontving van een geallieerde natie tijdens de oorlog.

In april 1919 vertrok zij terug naar huis. In mei arriveerde deze in Amerika en in diezelfde maand werd ze ontbroken.